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How to Cook Appetizing Risotto al Barolo

Risotto al Barolo. Risotto al Barolo is the dish for you. Risotto al Barolo While risotto is typically made with white wine, this Piedmontese version is made with Barolo, a rich local red wine made from nebbiolo grape, often described as one of Italy's greatest wines. The risotto is made with butter, chopped onions, rice, stock, and of course, Barolo wine, which gives it an intense pink color.

Risotto al Barolo Add the rice and toast the rice by frying it until it has absorbed all the fat. Add a ladleful of red wine and simmer until it evaporates. Advice: the risotto should be slightly liquid and the grains of rice should be " al dente". You can have Risotto al Barolo using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Risotto al Barolo

  1. It’s 400 gr of Riso Carnaroli.
  2. It’s 1 of Cipolla rossa.
  3. Prepare 1 Spicchio of Aglio.
  4. Prepare 1 of Lt di Brodo Vegetale.
  5. You need 1/2 of Lt di Barolo.
  6. You need 40 gr of Burro + 20 gr.
  7. Prepare q.b. of Parmigiano grattugiato.
  8. You need q.b. of Sale e Pepe.

Accompany your meal with the bottle of Barolo you have uncorked, and bon appetit! For the Risotto: Bring the chicken broth to a simmer in a medium saucepan, over medium-high heat. Reduce the heat so the broth simmers gently. Heat the olive oil in a large pot or Dutch oven over.

Risotto al Barolo step by step

  1. Iniziamo subito a cucinare il brodo vegetale, fondamentale durante la cottura del riso..
  2. Nel frattempo, mettiamo su un fornello un tegame in cui iniziamo a far sciogliere il burro e rosolare l’aglio. Tritiamo la cipolla e, non appena il burro è sciolto, togliamo l’aglio e versiamo la cipolla. Dopo qualche minuto, aggiungiamo il riso così da farlo tostare..
  3. A questo punto versiamo il Barolo, giriamo con un mestolo di legno e alziamo la fiamma. Quando il vino inizia a sobbollire possiamo abbassare nuovamente la fiamma mentre aspettiamo che si assorba bene..
  4. Aggiungiamo il brodo poco alla volta, solo quando il riso si sta asciugando troppo. In questo modo si evita di ritrovarsi con un risotto troppo liquido. Aggiustiamo di sale e lasciamo cuocere per 20 minuti in totale..
  5. Una volta che il riso è cotto, spegniamo e mantechiamo aggiungendo un po' di pepe e parmigiano. Mescoliamo bene ed infine, aggiungiamo i 20 gr di burro. Serviamo in tavola.

In a saucepan, heat the stock and keep warm, on low flame. In a large skillet, over medium heat, sauté the onion in the butter until translucent or lightly golden brown. Add the rice and stir together until opaque and lightly toasted. Add the wine and a ladleful of the hot stock. Stir in the mushrooms, cook until they begin to soften.

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